José Antonio Coderch. Manuel Valls

Historia

Tot va començar amb un text escrit a mà pel mateix Coderch en què més d’un cop escriu vista estupenda i es a partir d’aquesta idea que comença a projectar la casa pel seu amic Eustaquio Ugalde Urosa.

 

En un altre document mecanografiat per Coderch, ell mateix clarifica com es va fer l’encàrrec, que va devenir una obsessió tant per el client com per l’arquitecte.

 

 

 

 

 

 

 

Aquestes tres imatges es van fer mentre s’estava aixecant la casa i són un document únic on es poden veure els pocs arbres existents en aquell moment en el terreny i també els molt rudimentaris mitjans emprats en la construcció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pot ser que aquesta fos la imatge somiada pels Ugalde, però poc podien imaginar que el respecte que es va tenir per conservar els arbres acabés modificant al cap de cinquanta anys les vistes inicials tant preuades.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les vistes des de l’interior de la casa quan es va construir l’any 1952 on es podia observar la torre que l’Ugalde va mencionar.

La imatge de la dreta és el que es pot veure 60 anys més tard.

 

 

Coderch va plantar tres xiprers molt a prop de les façanes. En aquesta imatge de l’any 1952 es pot veure el que esta situat prop de la sortida a la terrassa i que encara estava ajudat per uns filferros per assegurar que creixés bé.

En la segona imatge el mateix xiprer l’any 2010.

 

 

 

PREMIS

  • 1992– L’Ajuntament de Caldes d’Estrac va incloure la casa en el Catàlegd’Elements Protegits del municipi.2000 – La revista japonesa AU fa la seva selecció de les 33 cases unifamiliars

   del segle XX. La casa Ugalde és la única que es publica d’Espanya i comparteix aquest honor junt a cases com la Robie House, Une petite maison, Melnikov House, Maison de verre, Curutchet i Farnsworth entre d’altres.

   2003 – La Generalitat de Catalunya declara la casa com Bé Cultural d’Interès

   Nacional

Centre de preferències de privadesa